И отново – смяна на щрангове

Смяната на щрангове е на дневен ред в старите жилищни и административни сгради. Старите чугунени тръби са изпълнявали своята роля в продължение на много години, но корозията е причина за поява на много проблеми във всяка от системите – канализационна, отоплителна и водопроводна.

Особено сериозно стои въпроса за смяна на щрангове и тръбопровод на канализацията. Непрекъснатите запушвания по тръбите вече не могат да се отстранят с познатите начини за отпушване на каналите, а и старите тръби почти не подлежат на ремонт.

Единствено решение остава смяна на канализационния тръбопровод. Специалистите в областта на смяна на щрангове и тръби препоръчат новата система да се изгради от пластмасови тръби.

Този вид тръби имат редица предимства – гладка вътрешна повърхност, леки са, имат лесен монтаж и ниска цена. Използването на пластмасовите тръби за канализацията е надежден вариант.

Най-добрият вариант е канализационния щранг за целия вход на сградата да бъде сменен изцяло. Това може да се направи от специализирана фирма за смяна на щрангове, с която да се сключи договор. Заплащането на услугата е от всички, които ползват щранга (живущите в тази част на сградата), защото щранговете са обща собственост.

Това не винаги се получава и за това, собственикът, решил да прави ремонт и да сменя канализацията си, ще трябва сам да решава проблема си.

Преди да започнете работа по демонтажа на старите тръби, е необходимо добре да обмислите всички възможни варианти.

Желателно е да си направите план-скица за работата, която ви предстои. Да решите какъв вид тръби ще ползвате и ще правите ли някакви промени по разположението на тръбопровода.

За работата, която ви предстои, следва да информирате съседите. Ще се наложи за определено време да се спре подаването на вода, както и да не се ползва канализацията от живеещите над вас (ако има, разбира се, такива).

Старият щранг трябва да бъде отстранен. Желателно е отпадъците от старите канализационни тръби да се изнасят веднага от жилището.

Вниманието трябва да е насочено към отстраняване на стария щранг, за да не се нарани частта, където ще бъде връзката с пластмасовата тръба.

Смяната на останалата част от тръбопровода е сравнително лесно – отстраняват се чугунените тръби и на тяхно място се поставят новите пластмасови.

За успеха в работата е нужно достатъчно време и търпение. Ако все пак размислите, може да поверите работата на фирма за смяна на щрангове. Фирмата ще се справи бързо и качествено със задачата.

В случай на грешка, ако вие правите смяната на канализационния тръбопровод, то стойността на грешката може да се окаже много висока.

Leave a Reply