Без проблеми при отпушване на каналите

Запушването (пълно или частично) на канализационните тръби е неприятност, която възниква във всяко семейство. Не винаги има възможност да се потърси помощта на специалисти по отпушване на канали, за това е необходимо да се знаят някои елементарни правила за почистване на пластмасови и чугунени тръби.

Експертите казват, че запушвания се получават преди всичко в мивката на кухнята и във ваната. Именно в тези участъци се получава натрупване на мазнини, постепенно към тях се полепват различни мръсотии (ръжда, почвени частици, пясък, остатъци от храна).

Често се получават запушвания от тоалетната до присъединяването към канализационния щранг. По-рядко се получават запушвания от ваната към тръбата с тоалетната.

Колкото и отговорно да се отнасяте към канализационната система, рано или късно настъпва „дългоочаквания” момент, когато трябва да се заемете с отпушване на канали.

Има много и различни начини за почистване на тръбите. Какъв подход ще изберете зависи от вида и мястото на запушването.

Химическото отпушване на каналите в кухнята и ваната е опасно за неподготвения човек.

Трябва да се знае, че химическите средства за почистване на канализационните тръби са на алкална и киселинна основи, и не трябва да се смесват.

За използването на всеки препарат има инструкция към него. Трябва точно да се спазва всичко, описано в нея. По принцип работата се състои в следното – препарата се изсипва или налива в канализационния отвор, добавя се необходимото количество вода, чака се 10 – 20 минути и се прави промивка на тръбите.

Стопроцентов резултат от химическото почистване не може да има, възможно е да се наложи механично отпушване на каналите.

Понякога за почистването на тръбите във ваната и кухненската мивка механичният начин е най-ефективен. Физически това е доста сложна работа.

За такова почистване е най-подходящ специален тел за отпушване на канали. Той е с различна дължина, с дръжка от едната страна, която улеснява въртенето.

Краят, който е без дръжка, се вкарва в мястото, където се е появило запушването и бавно, много внимателно се върти дръжката. Когато се усети натоварване, това означава, че запушването е разбито. Следва бавно изтегляне на тела, за да се отстранят насъбраните отпадъци. При необходимост действието се повтаря.

Leave a Reply