Козирки над тераси – алтернатива на покрив

Откритата тераса може да бъде функционална и уютна. Например на нея може да се създаде прекрасна обстановка за кафе и приятна гледка навън, или мини градина с любимите цветя.

За всичко това трябва да се създадат максимално благоприятни условия. Закритите тераси са защитени от валежи и прекалено излагане на слънце, но откритите конструкции са напълно незащитени, което създава редица затруднения.

Това се отнася особено за живущите на последния етаж – те не могат да ползват терасата си по време на дъжд, сняг или при силно слънчево греене.

Козирките над терасите и балконите могат да решат този проблем, тъй като по същество те заменят покрива, защитават пространството на цялата конструкция.

Тези навеси над терасите изпълняват една функция – защитават конструкцията от валежи и попадането на слънчевите лъчи. Благодарение на тези изделия през жаркото слънчево време терасата е засенчена, а при дъждовното време – суха.

Те са не само защита, но и елемент на екстериора, който може да направи терасата ви или балкона красив и оригинален. Точно с тази цел производителите се стремят да им предадат различна форма и конфигурация.

Най-често се срещат следните видове – едноскатни, двускатни, куполни и арка.

Едноскатните козирки са най-обикновените, които се отличават с наклон. Те са подходящи за балкони и тераси с различни размери и са хармоничен елемент на екстериора. Благодарение на плоско скосената си форма те надеждно защитават пространството от валежи.

Освен това, вие можете и сами да си я направите, използвайки подходящ материал.

Външният вид на двускатните козирки напомня миниатюрен покрив. Този навес заема много място, за това е добре да се монтира над просторна тераса.

Често страните се украсяват с декоративни ковани елементи, благодарение на което конструкцията изглежда оригинално.

Козирките тип арка могат да се монтират както на малки, така и на големи тераси и балкони. Преди всичко навесите за тази форма се изработват от материали, които пропускат слънчевите лъчи, например поликарбонат.

При този вид не се задържат утайки от валежите и грижата за тях е много лесна.

Козирките във вид на купол изглеждат много оригинално и необичайно. Това изделие се отличава с обемна форма и за това се монтира над балкони на последния етаж.

Материалите за купола са прозрачен или цветен поликарбонат. За монтиране на този вид над балкона ще бъде необходима помощта на професионалистите.

Leave a Reply