Влагоуловител за дома

Какво да правите, когато домът ви е станал жилище не само на вас самите, но и на различни видове плесен и мухъл?

Като начало – не се притеснявайте! Това е доста често срещано явление, особено през зимата, когато разликата в температурата вътре и тази отвън стане твърде голяма. Именно тогава, в затворените помещения се натрупва влага, която с времето започва да влошава въздуха и предразполага средата за появата на мухъл.

Ситуацията не е непоправима и вие можете да се преборите с неприятната влага у дома с помощта на така наречените влагоабсорбатори или влагоуловители (вижте подробна информация на http://8pk.net/vlagoabsorbator-vlagoulovitel/)

От самото име на уреда става ясно, че той улавя влагата и не позволява тя да се кондензира в помещенията. Поддръжката на изсушителя е лесна – от вас се изисква да изпразвате резервоара, когато се напълни и да почиствате въздушния филтър периодично.

Кога се препоръчва да си вземем влагоабсорбатор?

  • Когато влажността в дадено помещение е около и над 40%.
  • При температура в помещението над 10 градуса.
  • При помещения, които рядко или трудно се проветряват.

Как да изберем правилния влагоуловител за вкъщи?

Ще попаднете на много и различни видове влагоуловители. Можете да се водите по техните основни характеристики, защото те ще бъдат факторите, определящи дали уредът е подходящ именно за вашите нужди. Обикновено, най-важната характеристика при влагоабсорбаторите е дебитът на въздуха. Благодарение на него ще знаете какво количество въздух ще бъде обработено през уреда за един час. С помощта на специална формула, вие сами можете да изчислите от какъв изсушител се нуждаете, спрямо големината на помещението. Найнапред трябва да изчислите обема на помещението, в което мислите да сложите влагоуловител. Т.е трябва, да умножите височината на стаята по нейната ширина и по дължината й. След което, полученият обем се умножава по 3. Така получавате препоръчителния минимален дебит на обработвания въздух. Примерът, който ще ви дадем е за стая със следните размери:

Височина – 2,5м

Дължина – 4,5м

Ширина – 4м

2,5х4,5х4 = 45м3

45х3 = 135м3/h – препоръчителен дебит на въздуха.

Това е основната информация, по която да се водите при избора на влагоабсорбатори. Останалите фактори, като размер и дизайн, зависят от вас самите. Не забравяйте да осигурите подходящо място за вашия влагоуловител. Той трябва да бъде поставян в средата на помещението, за да бъде максимално полезен.