Как ни действат био етеричните масла

Човек когато започне да чете за полезните свойства на био етеричните масла някак си не може да си представи, че те могат да имат толкова качества – да намалят възпалението, да успокояват, да се премахне спазма и едновременно да тонизират. Във всичко това няма нищо невероятно. Био етеричните масла са много сложни субстанции, които са концентрирани в растенията и не се поддават на възпроизводство даже при използване на съвременни технологии.

Даже най-убедените скептици не могат да оспорят благотворното влияние на аромата на иглолистна гора или обикновено цвете. А неприятният мирис може не само да развали настроението, но и да предизвика гадене и дори припадък. Миризмите влияят не само на емоциите, но и на физиологичните процеси в организма. Понякога забелязваме всичко това, а често всичко преминава без да привлече вниманието ни.

Например, розовото масло може да нормализира кръвното налягане, да застави сърцето да бие равномерно, да намали главоболие, да събуди изчезващ сексуален интерес. Някои масла проявяват някое свое свойство в малка доза, а в голяма – имат противоположно действие. Така, че не всичко е толкова просто.

По какъв начин протича всичко това? Как обикновеният аромат на био етеричните масла може да влияе не само на настроението, но и на работата на нашите вътрешни органи? Участъкът от нашия мозък, отговарящ за обонянието, се е развил по-рано отколкото за слуха и зрението, именно той тогава е подавал сигнали за опасности или липсващи такива в околната среда. Това от своя страна оказва влияние на нивото на хормоните. Разбира се, всъщност всичко е много сложно, но за нас е достатъчно да разберем, че има връзка между мирис и реакция на организма.

Още по-силно се оказва влиянието на био етеричните масла при нанасянето им върху кожата. Ароматът продължава да действа, но и самите масла имат висока проникваща способност, бързо попадат в кръвта и се разнасят по целия организъм, възвръщайки неговата клетъчна памет за здраве и правилна работа. Много се пише за това, че организмът може сам да оздравее и възстанови, а маслата са отличен помощник за това. Общо известен е фактът, че хората, които работят с био етерични масла по-рядко боледуват.