Какво трябва да се знае за пробиотик за деца

Изборът на пробиотик за деца трябва да е съобразен с преобладаващите щамове бактерии в червата на детето в зависимост от възрастта. Дозировката също трябва да бъде правилно определена. Това е особено трудно за бебетата за това се предпочита да се дават на майката като профилактика. Кърмачето е защитено от майчиното мляко.

Условията на съхраняване оказват влияние на преживяването на пробиотичните бактерии, а това влияе на ефекта от употребата им. Пробиотик за деца трябва да се съхранява на тъмно и хладно място. След като се отвори, трябва да се пази далече от влага, за да се предотврати активирането и смъртта на микроорганизмите. Някои производители препоръчат да се съхранява в хладилник, за да се удължи срока на годност.

Изискванията по съхраняването зависят преди всичко от това до колко е защитена таблетката или капсулата, а така също и от опаковката. Капсулите във флакон и блистерите се съхраняват по различен начин. Като правило блистерите не може да се съхраняват в хладилник. Пробиотичните дрожди и някои спорообразуващи бактерии не изискват охлаждане при съхранение. Най-сигурният начин да се съхранят активни бактериите в препарата е точното спазване на инструкцията на производителя.

При покупка на пробиотик за деца, който трябва да се съхранява в хладилник, се убедете, че препарата е бил съхраняван правилно. Ако препарата е поръчан по интернет, то доставката му трябва да е през нощта или в хладилна чанта. Изсушените пробиотици понасят температурата на багажното на самолета и за това могат да бъдат пренесени по въздух.

Странични ефекти при използване на пробиотик за деца обикновено няма. За повечето хора те не са никакъв риск. Само за хора, приемащи препарати за изкуствено намаляване на имунитета, приема на пробиотични бактерии може да увеличи риска от развитие на инфекция.

Някои съставки в препарата може да предизвикат алергична реакция на хора с алергия към мляко или дрожди. Всичко това налага внимателно да се чете информацията на производителя. Заразените с плесен препарати също може да предизвикат алергия и за това има смисъл да избирате продуктите на сигурен и проверен производител на пробиотик за деца.