Правилният избор на място за трева в двора

Подготовката на място за тревата се нуждае от правилното избиране на място. Това не е лесна задача. Има зони, на които тревната покривка от качеството, от което се нуждаете, просто не може да расте: в тъмния нюанс на къщата, в твърде влажни зони, на стръмни склонове. Бъдете подготвени за факта, че трябва да нарушите тревата не там, където искате, а там, където е възможно. Напоследък животновъдите отглеждат много нови сортове билки, адаптирани към различни трудни условия, но дали те отговарят на вашите очаквания, не се знае. Във всеки случай това ще изисква допълнителни усилия. Ако решите да засадите тревата със собствените си ръце в сянката на дърветата, ще трябва постоянно да режете клоните, отваряйки достъпа на слънчева светлина до тревата. Ако решите да оборудвате морава със стръмност над 30 градуса, ще трябва да поставите решетка или да монтирате опори. Но дори и в този случай, силен дъжд може да отмие вашата морава заедно с най-горния слой на плодородна почва. Изберете, дори хоризонтални зони, достатъчно осветени, с достатъчно ниво на влага.

Направи си тревата: какво да сеем и как?

Сега е време да изберете правилните тревни семена. Тревните площи, разположени непосредствено пред къщата. Така наречената земя са засадени с декоративна смес от ливадна сива трева и феса. Ако искате да отглеждате по-стабилна спортна тревна площ – смесете една и съща червена с пасищен райграс. За тревата в мавритански стил се продават специални комплекти от цъфтящи умалени билки.

Инструкциите най-често се посочват на опаковките. Там пише и начина на посяване. За какви почва и пейзаж каква трева е по-подходяща. Много опитни градинари не се доверяват на нови, но купуват зонирани сортове билки, които се използват от оранжериите от години за подобряване на условията на залесяване и най-успешно аранжирана морава. Има много подвидове на фис – червена, тръстика и т. н.. Те са много непретенциозни и всеки от тях толерира суша, сянка, високо ниво на подземни води и т.н.

Подбрани парцел и семена, време е да подготвите почвата. Отстранете камъчета, плевели заедно с корените, очертайте формата на бъдещата морава. Разрохкайте земята плитко – само 2-3 см. По време на сеитбата времето трябва да е спокойно, а земята суха. Сейте в няколко посоки, нагоре и надолу, спретнато и равномерно. След сеитбата тревата се изравнява с гребло и след това се навива с валяк. При липса на такъв е възможно да се използва строителен инструмент или дъска. Тази процедура се извършва така, че семената да не остават на повърхността за птиците. Ако ежедневно поливате този парцел, след 7-10 дни ще се появят първите стръкчета разсад. Докато тревата се засилва и расте, трябва да водите упорит борба, срещу плевелите – в този красив оазис, където сте направили тревата със собствените си ръце, те нямат място.

Източник: www.bozhil.com.