Как да организирате пространството в кухнята

Истинските домакини, благодарение на активността си в кухнята, поставят сериозни спортни рекорди. Така, например, учените изчислили, че една жена „навива“ няколко километра до печката на ден, а планина от чинии, измити от нея в продължение на 25 години, надхвърля хиляда петстотин метра. И въпреки, че нито една домакиня не се стреми да завладее такива „олимпийски“, върхове, струва си да опитате, че работата й в кухнята не е изтощителна. Доброто оформление ще помогне да се намали пробегът от рейд из кухнята. Вижте и за услуги по Извозване на електроуреди безплатно.

Има няколко варианта за оптимизиране на пространството в кухнята. Например, линейни, когато за кухненските мебели е заделена само една стена. Тази опция е подходяща за стаи със скромни размери или в случаите, когато кухнята, напротив, е твърде голяма и искате да я разделите на зони, една от които ще бъде запазена изключително за готвене.

Двуредовият тип мебели е подходящ за удължени кухни. Но в същото време е необходимо да се вземат предвид някои нюанси, например: уверете се, че вратите на шкафовете, разположени на противоположни стени, могат да се отварят едновременно. В допълнение, с тази опция за оформление, експертите препоръчват да поставите мивката и печката в една линия – това оптимизира работата на домакинята.

Ъглова кухня – универсална опция за почти всяка стая, независимо от размера. Единственото правило, което трябва да се спазва при такова оформление, е мивката, печката и хладилника да са на пешеходно разстояние един от друг.

Много удобен начин за планиране е кухня с форма на U. Но тя е подходяща само за големи помещения. Но домакините получават максимална свобода в действията си. Те буквално имат чекмеджета и шкафове с кухненски прибори и продукти под ръка.

Умели дизайнери измислиха друг тип оформление. Това е полуостровна кухня. Тя включва освобождаването на една работна повърхност, която отделя кухнята от трапезарията и се използва като бар плот или сервираща маса.

И накрая, последният вариант е кухня с остров. Подходящ е само за големи помещения. Островът може да бъде маса с мивка и печка или маса за хранене. Това оформление изглежда много стилно и дава възможност да се експериментира с аксесоари за кухнята.

Всички тези опции за оформление са възможни. Всичко в подбора на мебели и кухненско обзавеждане е във вашите ръце.

Източник: rashko.com