Как да премахнете петна от дрехите

Винаги има причина да носите ново красиво облекло. И така, ако си купихте дълго харесваната рокля или костюм и на партито случайно върху й попадне мазно петно, едва ли ще се зарадвате. Може да опитате да го премахнете сами, но една обикновена пералня е малко вероятно да се справи с тази задача.

Ето, как да опитате с полезните съвети на chistachi.bg.

Домашно измиване

Скъпите артикули е най-добре да се оставят на сухо. Съвременното означава да върши чудеса, след тях дрехите са като нови. Но това удоволствие не е евтино. Ако все пак се сблъскате с проблема с упоритите и трудно премахващи петна, ето 4 трика от химическо чистене, които може да използвате у дома.

Тайните за химическо чистене

Премахване на мазни петна с бензин

Бензинът е органичен разтворител, който премахва петна от мазнини и масло от тъканите добре. За да избършете оцветената зона, може да използвате памучна вата или парче чиста кърпа, върху която се нанася бензин. Внимателно натрийте място, оставете тъканта да се накисне с бензин.

Необходими са 15-20 минути, за да се разтвори мазнината. След това е най-добре да измиете. Не забравяйте, че бензинът има силна и упорита неприятна миризма. Използвайте го само в крайни случаи. По време на процедурата избягвайте открит пламък, тъканта може бързо да се запали.

Премахване на пресни петна от мазнини с ютия

Ако петното е свежо и все още не е имало време да изсъхне, може да се отстрани с ютия. Вземете хартия и я поставете така, че петното да е между пластовете. Загрейте ютията до 100 градуса и гладете мястото на замърсяване. По този начин мазнините лесно се отделят без химикали.

Премахване на петна с амоняк

Чистият амоняк рядко се използва в чистата му форма, но във всяка аптека ще намерите амоняк. Не бързайте да го излеете директно на място, това може да съсипе тъканта. И миризмата ще бъде трудно да се премахне. Направете разтвор от 1 супена лъжица. л. амоняк и 0,5 чаши вода, разбъркайте добре. Навлажнете памучна подложка и избършете тъканта, докато петното изчезне напълно.

Понякога замърсяването е много устойчиво, тогава процедурата трябва да се повтори няколко пъти. Разтворът на амоняк може да се използва само за ярки неща. Тъмно е по-добре да почиствате, като използвате други средства.

Проверете преди употреба

Преди да използвате някой нов химикал, такъв трябва да бъде проверен. Често забравяме за това, но в крайна сметка съсипваме нещо и разваляме настроението си.

Вземете дрехи от подобна тъкан и с парче поставете в участък, който не се забелязва. Опитайте лекарството. Ако след изсушаване цветът и структурата на тъканта останат същите, продължете с цялостна процедура.

Как да премахнете петно

Благодарение на тези съвети може лесно да почистите любимите си неща от неочаквани петна. Споменатите вещества, често са част от химикали, които премахват замърсителите в химическите препарати. Основното е да ги използвате правилно.