Как чрез личния пример да научим тинейджъра на стил?

Ако човек се опитва да установите добра репутация и „добра култура“ в своето семейство, ще бъде много трудно децата да се отклонят от този положителен модел.

Според  когнитивната психология най-добрия начин за да накараш личността да овладее умение за правилен подбор на стиловете, моделите и дизайните е чрез личния пример.

Ако тийнейджърите си купуват дрехи, които родителите смятат за неподходящи, е добре родителите да използват това като възможност да ги научат, като им обяснят защо някои стилове на облекло са неподходящи и защо не трябва да имитират всеки стил на облекло, който копират от знаменитостите. Препоръчително е да им се напомня, че освен това основната функция на дрехите, освен да защитават тялото, е да подчертаят тяхната красота и достойнство. По този начин децата ще разпознават кои са най-подходящите за тях стилни дамски дрехи или съответно представителните мъжки дрехи в зряла възраст.

Вместо да се установяват правила за дрехи за своите деца, родителите могат да обмислят да им дадат указания, за да им помогнат да направят по-подходящ избор за стила и дизайна на облеклото си. Някои от насоките могат застанат зад идеята, че всеки стил на облекло или модел, който не защитава достойнството на човек, е неподходящ (като прекалено прозрачни дрехи, прекалено къси или прекалено скъпи рокли или поли, рокли, поли или блузи, които имат много дълбоки цепки, деколтета и т.н.).

Ако младежите са добре информирани за това, какви модели дрехи са неподходящи и подкрепени от добрата култура на облеклото в семейството, те ще бъдат добре „въоръжени“, за да се противопоставят на натиска на своите връстници, телевизиите и списанията. Вместо да се поддават на натиска на съучениците си, те ще бъдат добри  модели за подражание по отношение на облеклото в училище и в свободното време.

Важно е да се отбележи, че подходящите стилове на облекло не бива да бъдат скучни или архаични. Дрехите, които се харесват на тийнейджърите, е добре да бъдат стилни и в същото време елегантни. Хубаво е родителите да насърчават юношите да търсят магазини за дрехи с утвърден авторитет или магазини за дрехи онлайн, които да могат да им доставят комфортно и изискано облекло.

Източник: https://stylezone.bg/