Какви са ползите от играта с детски дървени играчки?

Не е тайна, че дървените детски играчки имат много ползи да децата. Те са екологични, практични и здрави, но също така и лесно могат да се почистят. Освен всичко това, не помагат и на детето ви да порасне здраво и щастливо. В тази статия ще изброим начините, по които това става.

Когнитивните умения се развиват

По-семплите дървени играчки развиват когнитивните умения. Също така, те са и многофункционални, за да развият креативността и въображението на детето.

Те са от помощ и при развиването на координацията или ориентацията в пространството. Децата първо учат по-грубите движения, а след това по-фините и поради причина по-големите дървени играчки са за предпочитане.

Развиват фината моторика

Между 2 и 6 години децата опознават света около себе си с докосвания, както и чрез писменото слово. Поради тази причина конструкторите, пъзелите и дървените играчки с по-малки части, са много подходящи. Докато подрежда частите, детето се научава да контролира своите движения, а на по-късен етап лесно ще хване молива или четката, за да нарисува картина.

Социални умения

Детските играчки от дърво изискват пълна концентрация, докато детето играе с тях. За целта то може да въвлече и други деца и така да се развият и социалните умения. Това не е толкова успешно при традиционните пластмасови или плюшени играчки, където все някое от децата остава пасивен наблюдател.

Намиране на решения

За това умение ключова роля имат пъзелите. Докато детето се опитва да подреди частите, така че да се получи търсената фигурка, то несъзнателно изгражда умения за решаване на проблеми, които на по-късен етап ще му бъдат от полза.

Детските играчки са важен момент от развитието на детето. С тях то може по забавен начин да се учи и социализира. Играчките от дърво карат децата да бъдат по-активни и да използват въображението си повече, докато измислят интересни забавления.