Взимане на кредит за жилище

Много хора, особено семейства, които живеят на квартира мечтаят за собствен дом. В много случай, придобиването на дом е доста трудна задача и изисква добро финансово облагане. В днешно време голяма част от хората прибягват до взимане на кредит за да осъществят така бленуваната мечта за дом. Придобиването на жилища на кредит е изход за повечето хора и семейства. Такива програми се предлагат както от банки така и от самите разработчици, фирми предлагащи кредити. Този метод на кредитиране обаче не заема водеща позиция поради следните причини:

-високи цени на жилищата, особено в големите градове;

-значителна лихва по заема;

-непосилни за някои размера на първата вноска (над 30% от цената на жилището и повече).

Днес ипотечните програми непрекъснато се развиват. Към днешна дата на разположение на хората са следните опции за жилищни заеми от български банки, които са доста апетитни:

-заем срещу покупката на първичния или вторичния пазар;

-за изграждане на индивидуални жилища;

-за придобиване на земя за изграждане на къща (това не включва земеделска земя);

-рефинансиране на вече взет ипотечен заем.

На вниманието на кредитополучателите. Ето нещо важно, което е добре да знаете преди да прибегнете до взимането на кредит. Когато отидете в дадена банка за да проучите въпроса с кредитирането, имайте предвид, че вие също ще бъдете разгледан добре преди да се вземе окончателно становище за отпускане на финансова помощ. Най- важното нещо, което банката ще изисква от вас са именно вашите доходи. Нивото на доходите се взема предвид при кандидатстване за жилищен заем. За банката е важно месечният доход на семейството да е средно четири пъти месечната вноска. Потенциален получател на заем не може да станете без потвърждение на официалния доход на всички членове на семейството. Също така банките често изискват данните за контакт на роднините на кредитополучателя. Веднага трябва да подготвите свидетелство за брак или свидетелства за раждане на деца, ако има такива.

Отпускането на кредит много зависи, от бюджета ви. Няма как да изисквате от банката голям кредит, ако на месец изкарвате по-малко пари. И не това не е грешна политика на една банка, не си губете времето да обикаляте. Това условие е валидно при всяко едно звено, в което ще отидете. Съветът към вас е да прецените добре дали ще можете да погасявате кредита си преди да го изтеглите. Помислете дали сега е точният момент за създаването на свое жилище.

Източник: https://parite.bg/