Какво трябва да знаем при монтажа на PVC дограма

Когато избираме дограма, първо трябва да съобразим условията на прозореца, за който тя ще бъде преназначена. При споменаването на PVC дограма, наум ни идват различни асоциации, като икономия, естетика, сигурност, комфорт.

Едно от най-важните неща е добрата нивелация, когато се монтира самата рамка. Няма значение каква дограма ще монтирате – рамката трябва да бъде перфектно нивелирана! Самата рамка се захваща с метални дюбели към стените. Те са специални и гарантират нейната стабилност. Разстоянието между тях при поставяне не трябва да надхвърля 70 сантиметра.

В магазините има всякакви пвц дограми от различни марки, различни характеристики и качество. Но новите дограми, в зависимост от материала за изработка биват три вида – ПВЦ, дървени и алуминиеви. Както при много компоненти и при дограмите се говори за система. Все пак елементите, които участват в изграждането на един прозорец, са най-различни и отговарят на различни изисквания. А дограмата като краен продукт трябва да осигури звуко и топлоизолация.

В България се предлагат от 3 до 6 камерни дограма. От броя на тези камери зависи колко е здрав профила и какво ще бъде, по напречно сечение, нивото му на изолация.

Дограмите от ПВЦ имат въздух между камерите, който е с изолиращ ефект. Именно това повдига ефективността на профила. Така се губят по-малко топлина и шум, което повишава комфорта на живущите и пести ток. По принцип дебелината на стената отвън е около 3 милиметра, докато на вътрешните е един милиметър. Топлоизолационните свойства на самата система зависят от това какъв вид е самият стъклопакет. Стъклопакетите се състоят от стъкла, с въздух в пространството между тях. Те са затворени херметически. Ако профилът е по-широк се слага по-широк стъклопакет. Стъклото, което се използва, също определя характеристиките на дограмата. От него зависи какво ще бъде нивото на изолация, колко е дебело и какво разстояние има между стъклата. За по-добър ефект от изолацията се правят специални стъкла. Те отразяват светлината отвън и не пускат топлината да излезе отвътре. Тези стъкла имат ниско-емисионно покритие и се наричат к-стъкла.

Източник: https://remontira.bg/