Обзавеждане на детска стая

Стаята на вашето съкровище за вас може да е поредната стая, която изисква чистене и поддръжка, но за детето тя е центъра на Вселената. Независимо дали имате малко бебенце, разтурващ малчуган или емоционален тийнейджър, вие трябва да обърнете сериозно внимание на мебелите в стаята и на тяхното разположение.

За да ви улесним максимално, ще разделим тази статия на три части, като разгледаме точно тези три възрастови групи.

Детска стая за бебе

Ако ви предстои да имате бебе и искате то да бъде в самостоятелна стая от самото начало, трябва да помислите първо за вашето удобство в нея. Основните мебели, които трябва да има в бебешката стая са кошара, гардероб или скрин за дрешки.

Добре е да помислите за маса или бюро, върху които да разположите повивалник както и всички козметични продукти и памперси. По този начин ще си осигурите удобство при преобличане или след къпане и всичко необходимо ще ви бъде на една ръка разстояние. Предлагат се кошари с различни нива на матрака, както и трансформиращи се кошари. Те обикновено позволяват дългосрочно ползване. Съставени са от няколко модула, като могат да бъдат преобразувани в по-голямо легло  с допълнителен шкаф, а в последствие – в бюро.

Не пропускайте стол за кърмене. Все пак това занимание ще поглъща голяма част от вашето време и е важно да ви бъде удобно.

За малчуганите

След втората година децата със сигурност започват да имат нужда от повече пространство. Най-важното за мебелите в стаята на един малчуган е да са достъпни за самия него. Например, да може спокойно сам да слиза и да се качва от и на леглото си и да достига шкафовете и рафтовете с играчки и книжки. Това ще засили неговото чувство на самостоятелност, защото ще може да се справя сам със задачи като изваждане и прибиране на притежанията си.

Добра идея са и кошниците и кутиите за съхранение. С тяхна помощ по-лесно ще организирате изобилието от играчки. Ако имате възможност, търсете мебели със заоблени ръбове. Не претрупвайте стаята. Освен леглото и гардероба помислете за масичка със столче за рисуване.

Разположете обзавеждането покрай стените, така че средата на стаята да е свободна за игри и забавление. Никога обаче не поставяйте високи мебели срещу прозорец. Това визуално ще смали стаята.

За тийнейджърите

Вероятно колкото и усилия и креативност да вложите в обзавеждането на тийн-стаята на вашето дете, то няма да бъде доволно, или поне не всеки ден. Това не бива да ви отчайва обаче.

Заложете на сигурните неща като удобно бюро и стол за компютър. Следва гардеробът. Трябва да е голям и с много място за закачалки.

В никакъв случай не пропускайте огледало в цял ръст. Всеки тийнейджър има нужда от такова в стаята си. Най-ползотворно би било, ако дадете възможност на детето си да участва в избора на мебелите за стаята му.