Какво да направите, ако ключът е заседнал в ключалката. Викате ключар или се оправяте сами

В необятността на световната мрежа можете да намерите много различни начини да разбиете собствената си врата в случай, че в нея е забит ключ. На практика обаче препоръките може да са малко по -трудни за изпълнение. Трудно е да извадите заседнал ключ, а в някои случаи е напълно невъзможно. Препоръчително е в такива моменти да повикате ключар.

Също така не забравяйте, че самата ключалка може да се счупи по време на процеса на извличане. Такова устройство може да струва скъпо, така че много хора все още предпочитат да потърсят помощ от ключар.

Има няколко начина за безопасно отстраняване на заседнал елемент:

С помощта на обикновени клещи. Ако ключът се вижда от отвора и можете да хванете ръбовете му, тогава можете да опитате постепенно да извадите ключа от отвора. Не се препоръчват резки движения и усилия.

Използваме самонарезен винт. Обикновен самонарезен винт или тънка бормашина могат да помогнат в беда, ако знаете как да ги използвате. За да направите това обаче, ще трябва почти сляпо да влезете в останалия вътре ключ (ще работи, ако ключът е счупен).

Бравата може да бъде напълно разглобена. Ако правите всички необходими манипулации много внимателно, можете не само да извадите ключа, но и да оставите ключалката непокътната.

В опит да отворите злополучна врата, не забравяйте, че с тайната на ключалката трябва да се борави внимателно. Методите за извличане трябва да бъдат насочени към решаване на самия проблем, без възможност за утежняване. Няма смисъл да дърпате вратата или ключа със сила, тъй като можете да счупите самия механизъм.

Преди да продължите с каквото и да е действие, е необходимо да разберете причината за възникването на такава ситуация. Неправилната употреба е най -честата причина за счупване на ключ или засядане в ключалката. Това са следните случаи:

  • при включване на ключа редовно се прилагаше голям натиск;
  • постоянно тряскане на вратата;
  • ако ключът е бил използван като удобен инструмент при отваряне на опаковки, твърди контейнери или бутилки от бира, което го е накарало да се огъне.

Източник: http://kluchar24.com/