Равни или намаляващи вноски?

   Равни или намаляващи вноски при ипотечен кредит? Този въпрос си задава всеки човек, който планира да финансира покупката на къща или апартамент в банка. В началото намаляващата вноска ще бъде по-висока от равна, но общо ще изплатите дори десетки хиляди по-малко. Кой тип вноски в крайна сметка си струва да изберете за графика за погасяване?

   Преди да вземете ипотека, банковият съветник ще ви попита какъв тип вноски сте избрали. Имате две възможности на ваше разположение: равни или намаляващи вноски. Какво е по-добре? Зависи дали се интересувате от предсрочно изплащане на заема, дали искате да спестите от разходите или можете да платите повече сега и след това да можете да платите по-ниска вноска. Чудите ли се колко струва ипотеката? Калкулаторът, който сме подготвили, ще ви помогне да проверите какво предлагат най-големите полски банки в момента.

Вноски равни или намаляващи – разлики

  Вноската по всеки заем се състои от капиталовата и лихвената части. Капиталът е сумата, която сте взели назаем от банката, а лихвата е заплатата на банката. Това е посочено в графика за ипотечно плащане.

  Разликата между равни и намаляващи вноски се дължи на различния дял от капитала и лихвените части в тях и това влияе върху размера на месечното Ви плащане и общите разходи по кредита. За да проверите какво предлагат банките в момента, използвайте калкулатора за ипотечни вноски, наличен на нашия уебсайт.

Равни вноски за ипотека – от какво се състоят?

   Равните вноски (иначе фиксирани или анюитетни) не се променят през целия период на заема. Компонентите на вноската обаче се променят – първо изплащате повече лихви, а след това и повече капитал. В края на периода на заема всъщност се отказвате от самия капитал. Не забравяйте обаче, че дори да изберете равни вноски, това не означава, че ще трябва да превеждате една и съща сума в банката за 20 или 30 години.

   Ако изберете равни вноски, ще трябва да платите повече на банката. Колко? Всичко зависи от размера на ипотеката. Предложените от банката условия също не са без значение тук. Това обаче не означава, че намаляването на вноските винаги ще бъде добро решение, тъй като общо трябва да платите по-малко на банката.

Източник: https://kreditolandia.net/