Струва ли си да предоговаряте условията на ипотечния договор?

   Ипотеката е сериозно, обикновено много високо финансово задължение, което засяга кредитоспособността на клиента в продължение на много години. Има голяма вероятност пазарните условия да се променят по време на срока на заема, което ще ви отвори пътя за предоговаряне на ипотеката. Можете да спечелите много, като предоговаряте условията на заема. Можете да подобрите условията и да облекчите домашния бюджет.

   Дори в крайна сметка банката да откаже да промени вашите параметри на ипотека, на практика не губите нищо поради предоговаряне. Те няма да влошат отношенията ви с банката и могат да намалят комисионната за отпускане на заема и размера на банковия марж, взети предвид при изчисляване на текущия лихвен процент по кредита и последващи вноски по главница и лихва. Дори лекото намаляване на този вид такси, свързани с ипотеката, значително ще намали общата цена на задължението.

   По принцип банките са недоволни да искат да предоговарят условията за кредит и не са склонни да го правят. Трябва да бъдете добре подготвени за среща с банков служител, ако искате да промените параметрите на ипотеката си. Следното може да говори във ваша полза:

  • много добра кредитна история,
  • много добра история на сътрудничество с банката,
  • използване на много различни финансови продукти в една и съща банка,
  • готовност за използване на други банкови продукти.

Това са предимствата, които правят банката по-склонна да предоговаря условията на кредита, предимно за да не загуби надежден, лоялен клиент.

Преговаряне на условията на договора за паричен заем – възможно ли е?

   Ако смятате, че предоговарянето на договори за кредит е запазено изключително за ипотекополучатели, тогава грешите. Всъщност винаги можете да поискате от вашата банка да промени условията на заема на нещо друго, дори ако имате заем в брой. Като част от вашето заявление за предоговаряне на паричен заем, можете да опитате да поискате намаляване на вашата комисионна или кредитен марж, точно по същия начин, както при ипотека.