Как да се грижим за спалното бельо?

За да бъде спалното бельо винаги в отлично състояние е важно да знаем как точно да се грижим за него. Ето защо в тази статия ще обърнем внимание на някои основни правила при поддръжката му.

Основната цел на покривката за легло е да предпазва леглото от прах и други замърсявания. Затова, наред с чаршафите, пликовете и калъфките и тя трябва да се пере редовно. 

Правила за поддръжка, които са еднакви за всички видове спално бельо:

Не претоварвайте пералната машина.

Спазвайте внимателно дозировката на перилния препарат. Ако спалното бельо има петна, можете да третирате с препарат за премахване на петна за деликатни тъкани преди пране (по-добре е да не използвате белина).

Опитайте се да използвате течни и гел продукти -те се разтварят по-добре дори в студена вода и се изплакват по-лесно).

За да добавите допълнителна свежест и мекота към дрехата, използвайте омекотители. Между другото, това ще улесни и гладенето.

Сортирайте покривалата и другото спално бельо по плат и цвят – не перете бял памук с цветна коприна.

Какво още е добре да знаете за отделните тъкани и техните свойства?

Спално бельо от микрофибър да се пере при температури между 30 и 60 градуса, в зависимост от степента на замърсяване. Не се страхувайте, че ще загуби цвета си или ще се свие – след изсъхване ще е като ново. 

Спално бельо от 100%-ов памук може да се пере дори при високи температури – до 95%. Но естествените тъкани имат способността да се свиват, това не трябва да се забравя. 

Спалното бельо от сатен перфектно издържа на пране при 60 градуса. 

За спално бельо от коприна не се препоръчва машинно пране – само. Не можете и да усуквате коприната твърде много – просто я стиснете съвсем леко и оставете останалата вода да се отцеди сама. Гладете при умерена температура и само от обратната страна, докато е леко влажна.