Профилактика на ставни заболявания

Болката в ставите е най-честият вид хронична болка. Най-малко половината от гражданите над 18 години страдат от болки, свързани с патологии на опорно-двигателния апарат. Следователно първичната профилактика на ставите трябва да се извършва от ранна възраст.

  1. Балансирайте диетата си. Тя трябва да съдържа не само витамини и минерали, но и незаменими аминокиселини, антиоксиданти. Някои заболявания, които водят до увреждане на ставите, не напразно се наричат ​​„хранителни заболявания“ (например подагра). Правилната диета за предотвратяване на болки в ставите ще помогне за забавяне на появата на симптомите, дори и при генетична предразположеност! Яжте зеленчуци и млечни продукти всеки ден. Намалете захарта, нишестета и преработените храни.
  2. Следете телесното си тегло. Човешката мускулно-скелетна система е изградена на принципа на преразпределение на натоварването между малките и големите стави, така че наднорменото тегло се отразява особено на състоянието на основните стави. Отслабването е важно за превенцията на ставите и в случаите, когато заболяването вече е диагностицирано – увеличава времето на ремисия и най-важното помага за облекчаване на болката.
  3. Поддържайте водно-солевия баланс. Поради дехидратацията, сърдечно-съдовата система не може да се справи правилно с транспортирането на хранителни вещества. Хранителните вещества (витамини, минерали и други) се влошават в „периферните“ тъкани – и преди всичко страда хрущялът. В крайна сметка те са лишени от капиляри и се хранят само за сметка на синовиалната течност. Пълната профилактика на артрит и артроза на ставите изисква пиенето на поне 2 литра вода на ден.
  4. Откажете се от лошите навици. Кафето, алкохолът, цигарите и лекарствата дехидратират тялото, нарушават метаболизма, правят костите крехки и намаляват имунитета. Поради това хрущялът изсъхва и се напуква, а свързаните с възрастта проблеми със ставите започват много по-рано.
  5. Водете активен начин на живот. За профилактика на ставите не са необходими изтощителни тренировки – достатъчни са ежедневни упражнения и периодични загрявания. Те подобряват храненето на тъканите и кръвообращението, а също така поддържат мускулите в добра форма, които са допълнителна застраховка за ставите, което значително намалява амортизационното натоварване на синовиалния хрущял.