Съвети към новите майки за успешно кърмене

Кърменето, както и родителството, е едно от онези неща, за които никога не можете да се подготвите напълно. Разбира се, ще си напишете домашното, за да сте възможно най-подготвени, и вероятно ще чуете милион и една истории от други майки, които са били там. Никоя от тях обаче няма да повтори точно вашия опит с кърменето.

Ето няколко, които да запомните, особено ако сте нова майка, която кърми за първи път:

Създайте станция за кърмене.

Създайте удобно място за кърмене на бебето, независимо дали е на дивана, на стол за кърмене или в леглото ви с помощта на възглавница. Тези помощни средства за кърмене ще ви помогнат да се отпуснете и да не бързате, което е важно както за количеството мляко, така и за правилното засукване.

Дръжте под ръка кошница с принадлежности за кърмене, в която има всичко, което ще ви е необходимо, за да кърмите удобно, като например закуски, бутилки с вода, дистанционно и зарядно устройство.

Управление на болката

Не се „справяйте“ с болката при кърмене до края на живота си. Кърменето не трябва да е мъчително, дори и да боли в началото. Ако е така, значи нещо не е наред, независимо дали става въпрос за позицията, лошото засукване или дори за връзване на езика. Експериментирайте с различни техники, за да се уверите, че устата на бебето покрива възможно най-голяма част от ареолата.

Напуканите зърна могат да се третират и с ланолин или дори с коластра

Ако имате силна болка в зърната, която не изглежда да се подобрява, докато кърмите, посетете консултант по кърмене. Тези специалисти са на разположение и в болниците и могат да ви помогнат да се адаптирате към новата обстановка и да намалят всички проблеми, които могат да възникнат.

Разпознайте изхода си

Ако искате да знаете колко мляко получава бебето ви, не използвайте помпа. Тялото ви ще реагира по различен начин на помпата, отколкото на бебето ви. Мокрите пелени са по-добър показател за това дали бебето ви получава достатъчно или не. Ако бебето ви се подмокря на всеки два часа или по-малко, то получава достатъчно мляко и можете да сте сигурни, че си вършите чудесно работата. Не забравяйте да смените пелената след всяко подмокряне, това е много важно, за да предпазите бебешката кожа от зачервявания. Пелени според размерите на вашето дете можете да намерите на https://xn--80akjoncii.xn--90ae/

Облекло за бебета

Ще дойде време, когато ще вярвате, че бебето ви прави само едно нещо: кърми и спи, притиснато до гърдата ви. Макар че това е обичайно по време на периода на растеж, то може да бъде неудобно, когато имате други задължения. Бебешката носилка (изпробвах няколко, но предпочетох „всичко в едно“) ще ви позволи да кърмите, като същевременно вършите различни неща. Печелят всички.

Запазете млякото си.

В днешно време има много възможности за вложки за сутиена, които съхраняват млякото. Само с млякото, което изтича по време на кърмене от другата страна, можете да започнете да съхранявате във фризера само за няколко сесии. Наистина съжалявам, че не знаех за тях, когато бях по-млада!

Получаване на помощ

Силната система за подкрепа – от лекаря до членовете на семейството, които искат да помагат с бебето – може да промени всичко по пътя ви към кърменето. Когато стресът ви завладее, една грижовна и полезна ръка може да ви помогне много. Особено ако те могат да се погрижат за плачещото бебе, докато вие вземате душ. Можете дори да намерите онлайн групи за подкрепа на майки в по-интимна обстановка.

Кърмене при поискване

Кърменето на поискване ще ви помогне да развиете здравословен запас от мляко. Не обръщайте внимание на часовника и хранете бебето си, когато то поиска. Защото организмът ви ще произвежда повече кърма, ако храните бебето си често. А колкото по-малко храните бебето (независимо дали чрез дохранване или пропускане на хранене), толкова по-малко произвежда организмът ви по това време/ден. Честотата, с която се храните, определя колко мляко произвеждате.

Консумирайте добре балансирана храна.

Въпреки че за успешното кърмене не е необходима перфектна диета, трябва да сте сигурни, че тялото ви получава необходимите хранителни вещества. Протеините, овесените ядки и здравословните мазнини са добър избор за балансирана диета, която насърчава кърменето. И, разбира се, пийте много вода, за да подпомогнете производството на мляко.

Отпуснете се

Знаете ли, че стресът оказва отрицателно въздействие върху количеството мляко? За съжаление, това е вярно. Колкото по-стресирани сте по отношение на кърменето, доставката на мляко или този нов етап от майчинството, толкова по-лоши ще бъдат преживяванията и доставката ви.

Вместо това се опитайте да се отпуснете и да релаксирате, знаейки, че макар кърменето понякога да е трудно, то става по-лесно с практиката. Колкото повече време и усилия полагате, толкова по-добре ще можете да се грижите за себе си, докато кърмите, и толкова по-приятно ще бъде това.

Наслаждавайте се на този период.

Не е необходимо да обичате всяка минута от кърменето, но ако то е нещо, което ви е любимо, възползвайте се от времето за сближаване, което то осигурява на вас и вашето бебе.

Кърменето може да бъде мръсно и трудно на моменти, но може да бъде и невероятно красиво, когато напреднете и го овладеете.