Ръководство за закупуване на имот в Алпите

Много запалени скиори мечтаят в един момент да притежават ски апартамент или алпийска хижа. Много са онлайн платформите за намиране и закупуване на ски имоти по целия свят с безброй алпийски имоти за продажба в Алпите и извън тях,  ето едно ръководство за закупуване на ски имот (апартамент или къща, вила) и превръщането на тази мечта в реалност. 

От къде да започнем?

Решението за покупка на всеки апартамент или къща започва със списък от въпроси. Какво? Където? как? В Алпите изборът е още по-сложен. Да купите апартамент, къша или вила, ново строителство или ремонт? Франция най-добра ли е? Или Австрия, Швейцария или Италия? След това, след като сте решили местоположението, как ще купите имота?

Местоположение, местоположение, местоположение – къде да купите?

Както при всяка покупка на имот, местоположението е ключово, така че да извлечете максимума от него, а също и да запазите стойността при препродажба на апартамента или къщата. Местоположението и бюджетът вървят ръка за ръка; неизбежно цените на имотите в световно известни ски курорти като Куршевел и Вал д’Изер са високи. Така че за повечето купувачи покупката на ски апартамент, къща или хижа в Алпите се свежда до намирането на място, което предлага правилния баланс между ски зона, курортни съоръжения и цени на имотите. Сравнете различните опции за ски имоти, местоположения и цени на с търсенето на няколко местоположения.

Прекарайте време на около, за да опознаете предпочитаното от вас местоположение

Въпреки че интернет предлага изобилие от информация за ски курортите, най-добрият начин да разберете дали даден курорт е правилният избор за покупката на вашия имот е да прекарате възможно най-много време там. Посещавайте толкова често, колкото можете и по различно време на годината, за да проверите дали това е правилното място за вас.

Помислете за сателитен или по-малко известен ски курорт

Цените на ски имотите варират значително между курортите, дори и в съседните. Ако цените на имотите в любимия ви ски курорт са високи, помислете за покупка в близко село, което е свързано със същата ски зона. Вземете Куршевел в ски зоната Three Valleys: там се намират едни от най-добрите ски и някои от най-скъпите и желани имоти в света. В долината Belleville, в красивия St Martin de Belleville, който също е част от ски зоната Three Valleys, цените на имотите са много по-ниски.

Долината Шамони също предлага набор от цени на имотите; хижа с 4 спални в желаните площи на Les Bois и Les Praz близо до ски лифта Flegere може да има цена от £2-3 милиона+, докато подобен имот в Les Houches може да бъде наполовина по-евтин. Portes du Soleil е друга ски зона с богат избор от различно местоположение и ценови диапазон; погледнете Morzine за луксозно шале или Chatel за апартамент на добра цена, или дори погледнете отвъд границата в швейцарските курорти Champery или Morgins. Изберете двусезонен или целогодишен курорт

Въпреки че зимата обикновено е основната атракция при закупуване на ски апартамент, къща или хижа, лятото в Алпите продължава да расте по популярност като ваканционна дестинация. Ски курортите със силни летни сезони, като Шамони и Морзин във Френските Алпи, са добър избор. Стойностите на имотите и в двата курорта са се увеличили през последните години и има набор от дейности от колоездене до туризъм, катерене до плуване, за да бъде цялото семейство щастливо. Двойната сезонност се харесва както на летовниците, така и на потенциалните купувачи. Летният сезон в швейцарските Алпи е зашеметяващ и докато курорти като Вербие са извън повечето бюджети, Villars-sur-Ollon или Crans Montana са добри алтернативи. Осигуряване на сняг и голяма надморска височина

Голямата надморска височина и продължителността на ски сезона са основни притегателни карти за купувачите на имоти. Снегът е повече или по-малко гарантиран на някакво ниво в високопланински курорт, като Tignes или Val Thorens във френските Алпи. Продължителността на ски сезона означава повече възможности за каране на ски и за отдаване под наем на имота – и дори малко летни ски. Изберете курорт с лесен достъп до ски курортите, с по-кратко време за пътуване, това прави пътуванията през уикенда по-лесни и по-привлекателни за посетителите, потенциални наематели. Летище Женева има огромен брой ски курорти в рамките на 1 час път с кола, като Flaine и Les Carroz, и има редовни полети от Обединеното кралство през цялата година. Популярността на ски ваканциите до 3 дни продължава да нараства, което прави ски курортите в близост до летище още по-привлекателни.

Какво трябва да купите? Намиране на подходящия имот – ски апартамент за продажба, къща или вила

И така, как решавате кой тип ски апартамент или къща е подходяща за вас? В крайна сметка всичко се свежда до лични предпочитания и е важно да помислите как и кога планирате да използвате ски имота. Ако реалността означава, че ще бъдете там само 2 или 3 седмици през зимата и ще го отдавате под наем през останалото време, ски апартаментът може да ви даде най-добрата възвръщаемост и безпроблемна инвестиция. Ако планирате да останете там за по-дълги периоди, потърсете по-голям имот с повече пространство и гъвкаво настаняване за гости, на място, което предлага повече от каране на ски.

Ски апартамент, или ски къща / хижа?

И двете си имат плюсове и минуси. Ски апартамент в управляван комплекс може да бъде най-добрият вариант, ако харесвате идеята за имот „заключи и напусни“. Жилищните блокове ще се стопанисват от управляваща компания, така че ще има кой да се справи със замръзнали тръби или счупен бойлер и да отстрани повреди, когато ви няма. Ски хижа предлага по-комфортен живот, плюс градина за лятото, ако планирате да приемете приятели и семейство или да живеете в нея седмици наред.

Новопостроен имот или проект за ремонт?

Новите сгради обикновено са по-скъпи за закупуване, но удобството „заключи и напусни“ с модерните интериори и екстериори се харесва на много купувачи. За други алпийската мечта е да купят и реновират стара хижа или селска къща.

Новопостроените апартаменти се предлагат с гаранции и се възползват от най-новите стандарти за енергийни характеристики, намалявайки разходите за енергия във времето. Купуването на „обратен лизинг“ също може да бъде опция за новопостроен имот, особено във френските или австрийските Алпи. Този тип закупуване позволява на собственика да го използва за определен брой седмици всяка година, а управляващата компания го отдава под наем за останалата част от сезона.

Препродажбата на алпийски имот обикновено има по-ниска покупна цена и по-голям потенциал за увеличение на стойността. Някои планински апартаменти и къщи са на стотици години и чарът и характерът, които притежават, не могат да бъдат пресъздадени в нова сграда. По-старите домове често са на най-доброто място за слънчева светлина, достъп и близост до центъра на селото.

Как мога да закупя ски имот?

Финансите са важна част от всяка покупка на имот и аспект, който трябва да решите в началото, така че да не губите време и пари за огледи или да намерите мечтания си имот и след това да разберете, че не можете да си го позволите.

Пари кеш или ипотека?

Ако възнамерявате да наберете финансиране за закупуването на вашия ски имот, вземете принципно споразумение от банка или ипотечен брокер. Тогава знаете бюджета си и можете да съсредоточите търсенето си върху достъпни имоти. Кандидатстването за ипотека може да бъде тежко упражнение, така че разполагането с всички необходими документи ще ви помогне да преминете гладко през това. Упражнението си заслужава, тъй като лихвите по ипотечните кредити в еврозоната все още са на ниски нива и може да е възможно да получите 20-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент с нисък процент.

Вземете най-добрия валутен курс

Когато купувате своя ски дом, е вероятно да обмените лирите си за евро, швейцарски франкове или дори американски или канадски долари. Въпреки че вашата банка може да изглежда очевидното предпочитание, най-добрите курсове често се намират при специализирани валутни брокери. Валутните брокери обикновено имат по-добри обменни курсове, което може да бъде значително при смяна на големи суми пари в друга валута и може да ви спести хиляди. Те могат също така да помогнат при бъдеща обмяна на валута чрез форуърдни договори.

Колко време ще отнеме закупуването на имот

След като намерите вашия мечтан имот и офертата ви бъде приета, ще са необходими между 3-6 месеца, за да завършите покупката, независимо дали ще го купите с ипотека или не.

Помислете за паричните потоци

Не забравяйте да вземете предвид първоначалните разходи за покупка (7% от покупната цена за имот за препродажба във Франция), плюс текущите разходи за притежаване на имота, включително всички дължими годишни данъци върху имуществото, така че да няма изненади за паричните потоци по пътя. Собствениците на апартаменти обикновено трябва да плащат и такси за поддръжка или управление. Отново говорете с валутен брокер за най-добрия начин за обработка на бъдещи плащания.

Направете го да се самоизплаща

Отдаването под наем на вашия ски апартамент или алпийска къща или хижа може да бъде добър начин да покриете разходите за собственост. Говорете с експерт по ски ваканции или ваканционна компания, базирана в курорта, за да определите потенциалната възвращаемост от наем и как най-добре да отдадете имота под наем. Почиващите плащат повече за пиковите седмици през февруари и Нова година, така че проверете дали можете да предоставите имота на разположение, тогава наемането е от решаващо значение, за да стане достъпно за притежаване. Ski-in/ski-out е свещеният граал на ски ваканциите – и изисква първокласна цена – така че е разумно да изберете имот близо до пистите или до центъра на курорта. Хидромасажната вана е сред задължителните за повече ски туристи, така че помислете и какви други съоръжения предлага вашият имот. Дори наемането да не е високо в списъка ви с приоритети ….

И така, в заключение…

Притежаването на ски имот е покупка, свързана предимно с начин на живот. Може да има инвестиционен потенциал и трябва да се вземат предвид всички обичайни съображения, както при всяка покупка на имот, но любовта към планината е основната причина хората да купуват дом в ски курорт.