Техника за поставяне на битумни керемиди

 Монтажът на гъвкавите битумни керемиди започва винаги от корниза. Полагат се по долния ръб на склона на покрива. За това те се продават под формата на лента с дължина метър или на ролки. Остналата част се използва се за покриване на основната повърхност на покрива. Риджът се използва за покриване на билото на покрива.

От какво са направени битумните керемиди? Битумните керемиди се състоят от  фибростъкло или органична целулоза, импрегнирана с битум. Тези материали изпълняват задачата на така наречената армировка, за залепване на два слоя SBS модификатор, който пряко влияе върху еластичността и гъвкавостта на покритието. Отвън се поръсва с минерални чипове, шисти и базалтов гранулат. Те са в състояние не само да придадат разнообразие от нюанси на цвета, но и да предпазят покривния материал от повреди.

Много важен момент, с който трябва да бъде запознат  бъдещият собственик на битумни керемиди е нивото на тяхната пожарна безопасност, тъй като повечето купувачи са обезсърчени от  състава в битума. Всъщност процесът на запалване на материала е възможен при температури над 300 ° С. Максималната температура на повърхностното нагряване, регистрирана в африканските държави, дори не достига 100 градуса. Не забравяйте за допълнителния защитен слой на покрива (гранулат или каменен прах). Ако при каквито и да било обстоятелства директен източник на огън удари битумните керемиди запалване може дори да не възникне. Освен това битумният слой не се състои на 100% от запалими вещества. Той съдържа добавки под формата на пясък и други негорими елементи. Въпреки тези му  свойства, полгането на битумни керемиди в допир с коминните тела до покривната част трябва да се извършва съгласно най-строгите строителни правила, тъй като гъвкавите керемиди могат да загубят своите изолационни и експлоатационни характеристики при нагряването.