Дизайнът на моя уебсайт влияе ли на потребителското изживяване?

Всеки елемент от уебсайта влияе на изживяването на потребителя, включително самия уеб дизайн. Това прави наложително за уеб дизайнерите и компаниите да имат предвид потребителите на всяка стъпка, когато обновяват уебсайтовете си или създават нови.

Както можете да си представите, това може да завърши с предизвикателна, продължаваща борба между желанието да бъдете креативни и необходимостта да бъдете практични. За да ви помогнем да разберете как да подходите към уеб дизайна от гледна точка на потребителя, като по този начин подобрите уебсайтовете си като цяло, е важно да знаете безбройните начини, по които уебсайтовете влияят на посетителите.

3 ключови начина, по които потребителите са засегнати от уебсайт

Веднага щом някой попадне на вашия уебсайт, той има няколко ключови изживявания, които попадат в категории на:

  • Визуалното изживяване надхвърля дали сайтът е естетически привлекателен или не, въпреки че това е абсолютно субективно. Потребителите също така реагират на лекотата на сайта по отношение на възможността да разберат оформлението му. Без интуитивна навигация може да е разочароващо за потребителите да знаят дали са на правилното място и, ако е така, как да получат информацията, която желаят.
  • Нека никой не ви казва, че хората не изпитват емоции, когато посещават даден сайт. Добрите уебсайтове се възползват от психологията на цветовете, оформленията и визуалните знаци, за да гарантират, че потребителите се чувстват като у дома си. Без емоционална връзка потребителите са по-склонни да изоставят уебсайт или да избегнат приемането на подканващи съвети.
  • Всеки човек трябва да напусне вашия уебсайт по-информиран, отколкото когато е пристигнал. Единственият начин това да се случи е с ангажиращо, надеждно, незабавно съдържание и изображения. Повечето потребители ще прегледат набързо целевата страница, но това не означава, че не могат да извлекат множество информация от краткото си посещение.

Имайки предвид тези елементи (визуални, емоционални и образователни връзки), можете да се заемете да направите уебсайт, който е не само привлекателен, но и прагматичен.

Как да подобрим потребителското изживяване с уеб дизайн – питаме webdesignbulgaria.net

Възможно е да подобрите цялостното преживяване на потребителя с вашия уебсайт, като се съсредоточите върху няколко ключови области на дизайна:

  • Навигацията. Навигирането в сайта трябва да е толкова лесно, че да изисква много малко усилия. В момента, в който накарате вашия потребител да се почувства объркан или раздразнен, вие сте загубили допирна точка – и вероятно завърнал се посетител или купувач. Мислете за уебсайта си като за карта с лесни маршрути от А до Я. Това не трябва да е мисия, която детектив трябва да реши, а по-скоро естествено развитие, което води потребителя по-дълбоко в сайта.
  • Снимките. Професионалните изображения могат да играят мощна роля в уебсайтовете. Повечето професионални уеб дизайнери се отдалечават от ерата на стоковата фотография и инвестират във висококачествени изображения на членовете на своя екип, продукти, услуги, клиенти и др. Потребителите са склонни да реагират, когато виждат хора като себе си на снимки, така че имайте предвид вашата целева аудитория, когато организирате фотосесии за уеб изображения.
  • Организацията на съдържанието. Никой не чете уебсайтове така, както чете книги. Хората търсят откъси от информация, които могат да бъдат събрани бързо със сканиране на очите, което върви нагоре и надолу, вместо наляво и надясно. Възползвайте се максимално от съдържанието си, като го разделяте периодично със заглавия и се опитайте да бъдете кратки, без да давате твърде малко.
  • Мобилната версия. Отзивчивите уебсайтове са необходими за изключителни потребителски изживявания. Ако създавате дизайн на уебсайт, уверете се, че той изглежда добре на екраните на всички мобилни устройства. Първо го тествайте, преди да го пуснете на живо. По този начин можете да изчистите всички грешки.
  • Удовлетворението. Как ще се почувстват потребителите, когато изследват вашия уебсайт? Доволни ли сте, че получават това, което искат? Вашата цел трябва да бъде потребителите да си тръгнат с чувството, че уебсайтът е проектиран и написан от експерти в техните области. Това създава по-добро изживяване на марката и също така вероятно ще увеличи социалното споделяне, отметките и повторните посещения.

Без потребители уебсайтът е малко повече от поредица от рамки, текст и снимки във виртуална среда. Вашите потребители са абсолютно необходими за вашето оцеляване сред джунглата на милиони други уебсайтове. Направете посещаването на вашите уеб страници приятно изживяване и ще спечелите наградите и предимствата.

Източник – https://design4works.com